Prima Pagina
Stiri
Contact
Caută
Pagina Frate
Statutul asociaţiei
Corespondenţă
Petiţii
Cerere de aderare
Propuneri de acte normative
Legi, acte normative
Articole de presă, comunicate
Forumul ATRT
Capsula Catalitica MPG-CAP
Nu sunt voturi
FORT - protocol CNR - MT, comunicat, greva
luni, 14 aprilie 2008
Stimati membrii ai Federatiei Operatorilor Romani de Transport si ai asociatilor si filialelor membre

    Prin prezenta va aducem la cunostiinta ca in data de 13 si 14 Aprilie vor avea loc ample manifestari de sustinere a revendicarilor transportatorilor fata de autoritatile romane, respectiv Ministerul Transporturilor si Ministerul Finantelor.
    Incepand cu luna Ianuarie si pana in prezent s-au facut toate eforturile pentru dialogul constructiv cu MT si MF dar toate incercarile noastre s-au lovit de nepasarea si indolenta acestora.
    Drept urmare FORT impreuna cu toate celelalte patronate din transporturi ARTRI, UNTRR, APTE, FNPTRR, ACPR au convenit in forma unui Consiliu National Rutier organizarea unor ample manifestatii de protest menite sa faca presiune la nivelul autoritatilor pentru rezolvarea revendicarilor din anexa atasata.
    In cele ce urmeaza facem un apel catre toti membrii de sustinere a protestelor dupa cum urmeaza: pentru cei ce doresc sa sprijine marsurile de protest cu autovehicule in orasele organizatoare - sa ia legatura cu reprezentantii zonali din lista atasata.
    Pentru cei ce doresc sa sprijine protestele fara sa se manifeste alaturi de noi avem respectuoasa rugaminte sa NU SCOATA MASINILE IN CURSE pe data de 14 Aprilie.
    Va rugam sa sustineti astfel o manifestare ce are ca scop usurarea conditiilor in care transportatorii rutieri , indiferent de tipul de transport efectuat isi desfasoara activitatea. Urmariti cu atentie revendicarile atasate pentru a constata ca ele se aplica tuturor in sens pozitiv.
    In speranta ca veti intelege demersurile noastre va multumim anticipat pentru sprijin
Cu stima,
Augustin Hagiu
Presedinte FORT
Contact : 0729 218 111

PROTOCOL

Încheiat astzi, cu ocazia întâlnirii între Consiliul Naional Rutier i
Ministerul Transporturilor, reprezentat de domnul Ministru Ludovic Orban

    Pentru prima dat, asociaiile i patronatele din industria transporturilor s-au unit pentru a rezolva situaia critic din transporturile rutiere i infrastructur, recunoscut ca prioritate naional.

    Consiliul Naional Rutier – CNR, ca reprezentant al asociaiilor i patronatelor din industria transporturilor, împreun cu Ministerul Transporturilor, reprezentant de domnul Ludovic Orban, au convenit urmtoarele:

1.Numirea în cadrul Consiliului Drumurilor a 5 reprezentanti ai transportatorilor rutieri conform art. 2 al Documentului pentru Politici Sectoriale aprobat prin ORDIN MTCT nr. 948 / 16.06.2005 si completarea prerogativelor acestuia, pentru a permite monitorizarea proiectelor de infrastructur, inclusiv a alocrii fondurilor. Termen: 15.04.2008

2.Eliminarea imediat a plii rovinietei pentru drumurile naionale.

3.Amenajarea în regim de maxim urgen a parcrilor la standarde europene. Aplicarea ordinului 2264 / 2004 grafic de lucrari cu termene de finalizare, surse de finantare prevzute în bugetul CNADR în acest an i monitorizarea acestuia prin reprezentantii transportatorilor din CA al CNADNR si Consiliul Drumurilor.

4.Desemnarea în consilii de administraie i de conducere în organismele subordonate Ministerului Transporturilor – specifice transporturilor rutiere: ARR, RAR, CNADNR, a câte 2 reprezentani ai CNR. Termen: 15.04.2008.

5.Obligarea furnizorilor de mrfuri divizibile la cântrirea omologat a camioanelor i sancionarea egal cu a transportatorilor în cazurile de depire, prin urgentarea avizarii HG-ului referitoare la aceste probleme. Termen de realizare: 15.04.2008.

6.Eliminarea autorizaiilor speciale de transport (AST) pentru mrfurile divizibile prin OMT. Mentinerea acestora (AST) în procedura CNADR numai pentru transporturile speciale i agabaritice. Termen: 31.03.2008.

7.Eliminarea total a restriciilor de circulaie a camioanelor, cu excepia cazurilor de for major definite prin lege, numai dup consultarea CNR.

8.Eliminarea segmentelor de drum cu portan inferioar fa de portana drumului european, în situaia aplicrii unor restricii de circulaie. Sunt acceptate variantele ocolitoare în parcurs egal i portan echivalent.

9.Elaborarea cadrului legislativ coerent pentru desfurarea în cele mai bune condiii a activitii de transport rutier în România – legea transporturilor, norme, reglementri, abrogarea prevederilor Legii nr.92/2007 i modificarea Ordonanei nr. 109/2005. Termen: 31.05.2008.

10.Înfiinarea organismului unic de control în trafic dup model german (BAG) sau britanic (VOSA). Termen: 31.05.2008.

11.Ridicarea standardului de pregtire a personalului specializat la nivelul cerinelor comunitare, prin:
  • 11.1. Revizuirea de urgenta a OMT nr.42/2006 - transpunerea în legislaie a Directivei 2003/59/CE privind calificarea iniial i pregtirea continu a conducatorilor auto, care intra in vigoare îcepând cu 10.09.2008 (grup de lucru format din SPECIALISTI). Termen: 15.04.2008.
  • 11.2. Înlocuirea comisiilor de examinare ARR prin constituirea unui organism specializat independent de evaluare i certificare a competentelor profesionale, supravegheat de CNR. Termen: 30.04.2008
  • 11.3. Elaborarea unei metodologii de autorizare a furnizorilor de pregatire profesionala in transporturile rutiere, care s respecte legislaia naional în domeniu: O.G nr.129/2000, Ord.comun MMSSF si MECT nr.353/5202/2003, Legea nr.132/1999 republicat i Legea 559/2004. Termen: 30.04.2008.
12.Actualizarea distantelor tarifare. Termen: 30.04.2008

13.Limitarea pe perioad determinat a capacitii de transport rutier de marf.

14.Revenirea la derogarea celor 12 zile de la regulile europene referitoare la perioadele de conducere i de odihn ale oferilor de transport persoane.

Consiliul Naional Rutier i Ministerul Transporturilor decid ca rezolvarea problematicii specifice Ministerului Economiei i Finanelor i altor ministere s fie sprijinit de ctre Ministerul Transporturilor, ca minister tutelar, pentru:

  1. Asigurarea operativ a transparenei colectrii accizelor din carburant i monitorizarea de ctre reprezentanii industriei transporturilor rutiere româneti a utilizrii acestora în proporie de 75% pentru construcia i întreinerea de drumuri, precum i legiferarea acesteia prin Ordonan de urgen.
  2. Modificarea Ordonanei nr. 155/2007 – taxe locale - prin modificarea alineatelor 4 i 5 ale art. 263 din Legea nr. 571 privind Codul fiscal, pentru pstrarea formei i nivelului de impunere din 2007.
  3. Tax de înmatriculare 0 pentru vehiculele comerciale Euro 4 i Euro 5.
  4. Rambursarea TVA-ului în cel mult 30 zile de la solicitare.
  5. Facilitarea obinerii operative de permise de munc în România i eliberarea acestora ctre judeul solicitant.
  6. Simplificarea procedurilor de înmatriculare prin crearea Biroului unic de înmatriculri.

Stabilire termene i problematic pe întâlniri cu ministerul de resort. Termen: 25.03.2008.

Uniunea Naional a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR)
Asociaia Patronal a Transportatorilor Europa 2002
Federaia Operatorilor Români de Transport (FORT)
Asociaia Cruilor Particulari din România
Asociaia Transportatorilor Rutieri din Construcii
Asociatia Român pentru Transporturi Rutiere Internaionale (ARTRI)
Federatia Nationala a Patronatelor din Transporturile Rutiere din Romania