Prima Pagina
Stiri
Contact
Caută
Pagina Frate
Statutul asociaţiei
Corespondenţă
Petiţii
Cerere de aderare
Propuneri de acte normative
Legi, acte normative
Articole de presă, comunicate
Forumul ATRT
Capsula Catalitica MPG-CAP
Nu sunt voturi
Memoriu Revendicari 2oo8
luni, 14 aprilie 2008
MEMORIU

Ctre: Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului
În atenia Domnului Ministru Ludovic Orban

cc. Presedentia Romaniei : Domnului Presedinte al Romaniei Traian Basescu
Cabinetul Primului Ministru : Domnului Prim-Ministru Calin Popescu Tariceanu
Ministerul de Interne: In atentia Domnului Ministru Cristian David
Ministerul de Finante: În atenia Domnului Ministru Varujan Vozganian

Comisia Europeana: Mr. Jaques Barrot
Organismele Patronale Europene din transporturi
Biroul Permanent al UNPR – Bruxelles: Mr. Nelu Neacsu


Stimate Domnule Ministru,
    Dup cum cunoatei, la ultima conferinta organizata de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (U.N.P.R.) in Octombrie 2007, unde Federatia Operatorilor Romani de Transport a avut o interventie punctuala in dezbaterii, v-au fost prezentate o seama de probleme specifice sectorului de transport rutier oferindu-va , in acelasi timjp , si solutiile pe care patonatul nostru impreuna cu membrii sai le-a gasit pentru solutionarea lor.
    Cu aceasta ocazie v-ati exprimat intentia clara de a aplica cel putin 3 din aceste solutii urmand ca pentru restul sa aiba loc consultari punctuale.
   
    Avand in vedere ca din luna Octombrie si pana in prezent nimic din cele promise nu s-au definitivat iar situatia transportatorilor rutieri din Romania s-a agravat, va comunicam ca Federatia Operatorilor Romani de Transport, Asociatia Transportatorilor Rutieri Transilvania, Asociatia Transportatorilor Rutieri Constanta, FORT Braila, Asociatia Transportatorilor Maramures, Breasla Micilor Transportatori Cluj, Asociatia Patronala Europa 2002 Arad, Asociatia Transportatorilor Rutieri in Constructii impreuna cu reprezentantii transportatorilor rutieri din Bucuresti-Ilfov, Constanta, Braila, Iasi, Galati, Neamt, Focsani, Mehedinti, Salaj, Gorj, Maramures, Arad, Cluj, M. Ciuc, Brasov, Prahova, Dambovita, Giurgiu precum si din alte judete ale tarii, au decis DECLANSAREA GREVEI GENERALE in maxim 26 de zile de la inaintarea prezentului memoriu inaintat dumneavoastra in cazul in care nu vom primii un raspuns favorabil.

    Prezentul memoriu reprezinta o ultima incercare de sensibilizare a factorilor responsabili pentru abordarea, prin negocieri transparente, a solutiilor propuse in vederea imbunatatirii aspectelor de INFRASTRUCTURA, FINANCIARE, OPERATIONALE si LEGISLATIVE aplicabile sectorului TRANSPORTULUI RUTIER si aplicarea IMEDIATA a acestora.
   
    In cele ce urmeaza va transmitem punctele sustinute in unanimitate de transportatori si formulate in cadrul intalnirii pe care FORT a avut-o cu reprezentantii ai acestora, sustinute si de patronatele enumerate mai sus:

INFRASTRUCTURA:

 1. Stabilirea unei politici commune si a unor reglementari clare de aplicare a restrictiilor de circulatie pe drumurile publice tinandu-se cont de starea actuala a infrastructurii rutiere .

- Impunerea unor restrictii de circulatie sa se faca numai cu consultarea si acordul patronatelor din transporturi tinandu-se cont de urmatoarele aspecte: tariful rovignetei, situatia drumurilor oferite ca rute ocolitoare, normele AETR privind timpii de conducere, viteza medie de circulatie a autovehiculelor comerciale in Romania, siguranta circulatiei pe drumurile publice, costurile pentru realizarea servicilor de transport.

- eliminarea tuturor restrictilor de circulatie impuse pe drumurile europene

2. Amenajarea a cel putin 3 parcari/sens pe distanta de 100 km la drumurile nationale si europene, betonate, dotate cu benzi de accelerare si decelerare, prevazute cel putin cu WC-uri ecologice, tomberoane gunoi si sursa de apa.

3. Amenajarea de platforme fixe de cantarire aferente drumurilor nationale si europene

4. Constituirea unui Fond al Drumurilor finantat din incasarile aferente rovignmetei si taxei de drum din pretul carburantului si utilizarea acestuia numai pentru intretinerea si repararea ionfrastructurii rutiere existente precum si pentru sustinerea proiectelor de dezvoltare.

ASPECTE FINANCIARE

 1. Modificarea OUG 157/27.12.2007 cu privire la aplicarea taxei de drum (rovigneta) in sensul:

 1.  
  • Reintroducerii tarifului aferent perioadei de 3 si 6 luni

  • Aplicarea direct proportionala fata de maximul tarifar a tarifelor aferente perioadelor de 7, 30, 90, 120 de zile

  • Eliminarea TVA-ului din tariful rovignetei

 2. Suspendarea diferentierii intre transportatorii internii si cei internationali a platii impozitului pentru autovehiculele comerciale prin anularea OUG 155/21.12.2007

 3. Stabilirea unor politici fiscale pentru eliminarea intarzierilor excesive in recuperarea TVA-ului

 4. Promovarea si monitorizarea utilizarii de catre transportatori a unui tarif minim aferent serviciului de transport calculat in functie de costurile reale pentru eliminarea treptata a practicilor de concurenta neloiala, evaziunii fiscale si a preturilor de dumping.

ASPECTE OPERATIONALE

 1. Introducerea obligativitatii furnizorului de a nu incarca transportatorul cu marfuri ce depasesc greutatea maxim autorizata pentru circulatia pe drumurile publice din Romania, obligarea furnizorului de a se dota cu sisteme de cantarire omologate, responsabilizarea acestuia si eliminarea acordarii de catre CNADNR a Autorizatilor Speciale de Transport pentru depasiri de greutate la transportul marfurilor divizibile.

 2. Diferentierea prin montarea unor placute specifice a transporturilor in cont propriu fata de transportul public

ASPECTE LEGISLATIVE

 1. Infintarea Organului Unic de Control si desfintarea echipajelor mixte

 2. Stabilirea cadrului legislativ pentru infiintarea Curtii Arbitrare in Transporturi din care sa faca parte reprezentantii ai patronatelor, sindicatelor, ministerului de transport si a celui de justitie care sa urmareasaca inmplicit respectarea acestui tarif minim la serviciul de transport dar sa aiba totodata preocupari precum de jurisprudenta in transporturi, conflicte intre transportatori si autoritati etc, ca organ specializat sa urmareasca buna desfasurare a activitatiilor de transport si conexe cu respectarea legii- sa fie consultat pentru initiativa legislativa, etc

Dupa ce veti analiza prezentul MEMORIU va solicitam un raspuns in maxim 10 zile, prin raspuns intelegand prezentarea unei pozitii oficiale a Ministerului si organizarea urgenta a unei intalnirii cu transportatorii pentru aplicarea solutiilor propuse.

Va solicitam sa tratati cu maxim de interes si seriozitate acest demers, devenind ceea ce transportatorii isi doresc si anume o autoritate tutelara care sa le sprijine activitatea prin aplicarea unor masuri coerente, in conformitate cu realitatile din piata si numai cu consultarea si acceptul prealabil al mediului de afaceri.

Odata cu prezentarea acestui memoriu va comunicam ca declansam si procedurile legale pentru organizarea GREVEI GENERALE in Transporturile Rutiere ce se v-a desfasura pe intreg teritoriul Romaniei prin oprirea activitatii de transport a societatilor autohtone si oprirea la granitele tarii a tuturor camioanelor de transport inmatriculate in afara Romaniei.

Semnatari ai memoriului:

BUCURESTI
DATA
30-01-2008
Federatia Operatorilor Romani de Transport
prin Presedinte
Augustin Hagiu
Impreuna cu societatile de transport din tara